Het programma
De GLI is een tweejarig programma dat mensen met overgewicht/obesitas helpt om een gezondere leefstijl te verkrijgen en te behouden. Het hoofddoel van het programma is afvallen en een stabiel gewicht behouden. Bij de BeweegKuur komen er een verschillende onderwerpen aan bod, het gaat hierbij om beweging, voeding, ontspanning, slaap en gedragsverandering.
De indeling
In totaal duurt het programma twee jaar. Deze twee jaar zijn opgedeeld in twee fasen van ieder 12 maanden.
Fase 1 is de behandelfase. In deze fase zijn er meerdere contactmomenten met de verschillende coaches. Het veranderen van de leefstijl in positieve zin staat in dit jaar centraal. Fase 2 is de onderhoudsfase, dit is het 2e jaar waarin er minder contactmomenten zijn met de coaches en u de nieuwe leefstijl zo veel mogelijk zelfstandig moet gaan handhaven. Hieronder is te zien wat de verdeling van de contactmomenten is.
In totaal krijgt u drie intakes (leefstijl, voeding, beweging), achttien videopresentatie met bijbehorende opdracht en heeft u vijf gesprekken met de voedingscoach en 6 gesprekken met de leefstijlcoach. Belangrijk om te weten is dat er geen vast/wekelijks beweegmoment in dit programma zit. Er worden wel verschillende opties om te bewegen aangeboden, maar deze worden niet door de verzekering vergoed. Klik hier als u ons beweegaanbod wilt zien.
Regels bij afwezigheid en vroegtijdig beëindigen traject
Criteria starten BeweegKuur
U bent gemotiveerd om 2 jaar deel te nemen aan een gedragsveranderingsprogramma;
U dient de Nederlandse taal volledig te beheersen;
én
U heeft overgewicht met een BMI van 25 of hoger, met daarbij een verhoogd risico op diabetes type 2 en/of hart- en vaatziekten;
óf U heeft overgewicht met een BMI van 30 of hoger.
Om te starten moet u een verwijzing krijgen van de huisarts of specialist.
Op deze verwijzing moeten de volgende punten vermeldt staan:
– BMI
– Eventuele nevenpathologieën (hoge bloeddruk, diabetes, verhoogd cholesterol etc).
– Toekomstig gebruik Saxenda / Mysimba
BeweegKuur en ondersteunende medicatie
Vergoedingsvoorwaarden Liraglutide (Saxenda®)
Vergoeding voor liraglutide bij mensen met obesitas geldt voor patiënten ouder dan 18 jaar zonder diabetes type 2 die voldoen aan de volgende voorwaarden:
- deelnemen aan een door het RIVM erkende gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)*, voor de behandeling van volwassenen met obesitas, zonder diabetes mellitus type 2 en die (nog) niet in aanmerking komen voor metabole chirurgie:
- BMI ≥35 kg/m2 in combinatie met een co-morbiditeit (hart- en vaatziekte, slaapapneu en/of artrose) óf
- BMI ≥40 kg/m2

De behandeling dient te worden gestaakt indien na 3 maanden gebruik van de onderhoudsdosering het aanvankelijke gewicht niet met ten minste 5% is afgenomen. *Inzet van liraglutide (Saxenda®) kan alleen overwogen worden indien een GLI niet succesvol is na één jaar behandeling (zie Zorgstandaard Obesitas 2010).
Vergoedingsvoorwaarden naltrexon/bupropion (Mysimba®)
Vergoeding voor naltrexon/bupropion bij mensen met overgewicht en obesitas geldt voor patiënten ouder dan 18 jaar die voldoen aan de volgende voorwaarden:
- deelnemen aan een door het RIVM erkende gecombineerde leefstijlinterventie (GLI)*, voor de behandeling van volwassenen met obesitas:
- BMI ≥27 tot 30 kg/m2 in combinatie met een co morbiditeit (risicofactoren voor) hart- en vaatziekte, diabetes type 2, slaapapneu en/of artrose of
- BMI ≥30 kg/m2
De behandeling dient te worden gestaakt indien na 4 maanden gebruik van de onderhoudsdosering het aanvankelijke gewicht niet met ten minste 5% is afgenomen. *Inzet van bupropion/ naltrexon (Mysimba®) kan alleen overwogen worden indien een GLI niet succesvol is na één jaar behandeling (zie Zorgstandaard Obesitas 2010).